lördag 2 november 2013

Landet runt-blogathon: Surahammar

Då var det min tur att ta över stafettpinnen i Kulturloggens Landet runt-blogathon. Jag ger er de gömda litterära skatterna från metropolen Surahammar.

Var sjutton ligger det tänker du. Ja, med tanke på mitt bloggnamn är Västmanland en bra gissning, inte sant? ;)
Surahammar ligger närmare bestämt ca 2 mil norr om Västerås. Det är en bruksort där det tillverkar järnvägshjul. Orten stoltserar med att det var här Sveriges första bil byggdes och härifrån kommer en hel radda kända ishockeyspelare som t.ex. Sura-Pelle och Tommy Salo samt TV-personligheten (och min gamla klasskamrat) Bygglovs-Matte.

Här växte jag upp och gick nästan hela grundskolan. Här fick jag mitt första lånekort och här tillbringade jag många, många timmar på folkbiblioteket.

Så hur står det då till med litteraturen? Jag hade kunnat göra det lätt för mig och välja Västerås istället, där jag också har bott. Då hade jag kunnat blogga idag om Lars Gustafsson och Tomas Tranströmmer, men dem känner ju alla redan till. Jag tyckte istället att det var kul att försöka ta reda på om det fanns några litterära profiler från min gamla hemort. För innan den här utmaningen kände jag inte till särskilt många.

Däremot kände jag till en bok som utspelas i Surahammar, nämligen deckaren Första stenen av Tomas Kanger. I den eldar de upp Folkets Hus och Västeråspolisen springer runt och utreder brottet. Det är en ganska ordinär deckare, men var kul att läsa just för att miljön är den det är. Extra roligt var det att leta fel ;)

Men jag mejlade till biblioteket och frågade i Facebook-gruppen "Du vet att du är från Surahammar när ..." och fick ganska många napp. En del böcker om ortens historia, en del författarnamn samt en debutant och nybliven pristagare!

Det visade sig att en av bibliotekarierna på Surahammars bibliotek precis fick Bokens Dag Västerås litteraturstipendium 2013. Kerstin Weidel fick priset för debutromanen Skaffa ett liv. Den handlar om Sofi som försöker finna sig tillrätta i en liten bruksort och den har hämtat miljön från just Surahammar. Är det kanske någon som har läst den?

Kerstin Weidel är inte den enda litteraturpristagaren från Surahammar. Ingrid Carlberg som fick Augustpriset för bästa svenska fackbok 2012 för sin biografi om Raoul Wallenberg (Det står ett rum här och väntar på dig…) är född i Surahammar. Hon är även författare till fyra barn- och ungdomsromaner: Jag heter Rosalie, Rosalie på djupt vatten, Rosalies hemliga kompis och Min bror Benjamin.
Andra författare som kommer ifrån Surahammar eller har skrivit böcker med inspiration från orten:
Lennart Elworth, Karl Elworth, Robert Nordling, Bunny Ragnerstam, Fredrik Silverstolpe/Eric Thorsell, Heikki Kotka, P G Strandberg, Camilla de Laval, Rune Pettersson, Ture Blom, Markus Erosson, Håkan Strängberg och Artur Hjerpe (och det finns säkert fler).

Jag hade tänkt att jag skulle ha hunnit läsa någon bok i samband med den här utmaningen, men tiden räckte tyvärr inte till. Håll utkik här på bloggen, så kommer det någon recension framöver.

Tack Metta som uppmuntrade oss att göra en djupdykning i våra hemorters litteraturliv!


Detta inlägg är en del i Bokbloggarnas Landet runt-bloggathon, de som deltar är:Bokform, Litteraturkvalster & Småtankar, Projekt 33, Kim M. Kimselius, Fiktiviteter, Nobelprisprojektet, Lottens bokblogg, enligt O, cissigrip.blogg.se, Annas bokhylla, Lexie läser, Feelgoodbibliotekarien, Boktimmen, Bokdetektiven, Breakfast Book Club, Den läsande kaninen, Västmanländskans bokblogg, Bokbabbel, Endast Eböcker, Kulturloggen

20 kommentarer:

 1. Du fann ju en hel del litterär anknytning. Boken om Raoul Wallenberg står här och väntar i bokhyllan. Ska bara...

  SvaraRadera
 2. Men vilken bra idé att maila biblioteket! Tusen tack för ditt fina bidrag.

  SvaraRadera
 3. Underbara bibliotek! Vad gjorde vi utan dem? (Det vill vi inte ens veta, eller hur?)

  SvaraRadera
 4. Vad kul med den research du gjort om Surahammar! Innan det här inlägget begränsade sig min kunskap om din ort att jag visste var den låg på ett ungefär. Tack för inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ändå mer än vad många vet om orten ;)

   Radera
 5. Åh så bra inlägg, kul att få höra om din hemstad! :-)

  SvaraRadera
 6. Tack för en fin crash course i Surahammar-litteratur! Nu kommer jag alltid att veta var det ligger också :)

  SvaraRadera
 7. Oj, vad intressant om Surahammars litterära gestalter, tack!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 8. Kul att läsa om alla litterära kopplingar till ditt Surahammar!

  När jag läser hos er alla deltagare försöker jag komma på liknande litterära anknytningar eller författare till min hemort men lyckas dåligt.. Tur att jag inte deltog i Bloggathonet, haha ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tittade in. Det var en rolig utmaning.

   Radera
 9. Kul med Västmanland och Surahammar. Håkan Strängberg kan gott få hamna på listan över författare. Kommer själv från Sura. Bloggar nu från Hjo - ett och annat boktips slinker med i Första året i Hjo.

  SvaraRadera