måndag 7 november 2016

Den skrikande trappan (Lockwood & Co. #1)

Jag gav mig själv en utmaning förra veckan när vi pratade rädslor på Kulturkollo. Jag är nämligen feg och vågar inte läsa skräck- och spökböcker. Men förutom Frankenstein, så lyckades jag också ta mig igenom två andra läskiga böcker. Jag började försiktigt med ungdomsboken Den skrikande trappan av Jonathan Stroud.

Den handlar om tre unga spökagenter i ett England som är svårt drabbar av spöken, vålnader och gengångare av olika typ.  Speciella spökagenturer har bildats för att besegra spökena och de anställda är alla barn och ungdomar som har förmågan att se, höra eller förnimma spökena.

Anthony Lockwoods agentur styrs inte av vuxna och har bara två anställda när Lucy Carlyle söker jobb där. Hon har stor talang, men vet inte om hon vågar lita på den. Lockwood ser dock hennes potential. Agenturen går dock inte så bra och efter att ett jobb har slutat i katastrof och firman hotas av konkurs, tvingas de att ta ett uppdrag på det mest hemsökta godset i hela England.

Jo, visst var det här lite skrämmande på vissa ställen, men framförallt var det här en smart, roligt och spännande bok. Det är också väldigt sorgligt hur de vuxna utnyttjar och offrar barnen genom att skicka dem på farliga uppdrag. Här är det inget gullegull - människor dör i den här boken. Barn dör.
Lockwood-agenterna har lite Sherlockkänsla över sig i hur de löser mysterierna och finns gott om olika "gadgets" för spökbekämpning. Jag älskar världen som författaren har skapat med de olika lösningarna människorna i den har för att hantera och skydda sig mot spökena. Jag är väldigt sugen på att läsa nästa bok serien.

Rekommenderas!


Den skrikande trappan
Författare: Jonathan Stroud
Förlag: Ponto Pocket (2015)
ISBN: 9789174752380
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag undrar om den (Den skriande trappan) passar att läsa högt för en 8-åring eller om den är alldeles för läskig? Eller för knepig som högläsningsbok?
  Hälsar Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har också en 8-åring och jag hade inte valt att läsa den här boken för henne. Men det beror så klart på barnet och vad ni brukar läsa. Du får läsa den själv först!

   Radera