söndag 6 november 2016

Matilda upptäcker

Rec.ex. från författaren och Sensory Tales - tack!
En hel barnbok bara om majs - kan det vara något? Ja, det tycker både jag och min 5-åring. I all fall när de är så trevligt och pedagogiskt skrivna som de här.

Matilda upptäcker majs av Frida Lundgren är berättelsen om en flicka som åker tillbaka i tiden i sin magiska kastrull och hamnar hos Mayaindianerna ca. 1300 åt tillbaka i tiden. Där lär hon känna den jämnåriga Maya och lär sig allt om majs. Dessutom hjälper hon folket i Mayas by att hitta en försvunnen regnsstaty och räddar majsskörden.

Väl hemma igen lagar hon mat med sin pappa i hans resturangkök och boken avslutas med en provsmakning och recept.

Vi blev som sagt glatt överraskade av den här boken som blev en väldigt trevlig lässtund. Sonen ville läsa mer, så det var tur att vi också hade fått boken Matilda upptäcker tomat.

Här bär äventyret med kastrullen iväg till mormor på Sicilien där det är dags för den årliga tomatsåstävlingen. Matildas mormors bidrag blir olyckligtvis förstört och hennes tomater är slut. Som tur är finns påhittiga Matilda där och kan lösa problemet. Även denna bok avslutas med matlagning, provsmakning och recept.

Påhittiga böcker som väver in fakta i en berättelse på ett väldigt trevligt sätt. Varma och detaljerade illustrationer av Carina Ståhlberg bidrar till att både ge kunskap om och väcka nyfikenhet på mat och råvaror. Det är tydligt att författaren hyser stor kärlek till mat och vill förmedla sin kunskap och matglädje till barn. I den här formen fungerar det utmärkt!


Matilda upptäcker majs
Författare: Frida Lundgren
Illustratör: Carina Ståhlberg
Förlag: Sensory Tales (2016)
ISBN: 9789198349207
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Matilda upptäcker tomat
Författare: Frida Lundgren
Illustratör: Carina Ståhlberg
Förlag: Sensory Tales (2016)
ISBN: 9789198349214
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar