onsdag 30 november 2016

Julkalenderböcker

Förra året skaffade jag boken Skorstensjul som är en barnbok med 24 kapitel och tanken är att man läser ett kapitel om dagen 1-24 december, som en adventskalender. I vanliga fall nattar vi barnen var och en för sig med läsning ur egen bok, men nu blev det en riktigt mysig stund tillsammans varje kväll. Mårten Sandéns berättelse om Stella, Mago och Issa som rymmer från barnhemmet där de bor och hamnar i Stockholm där de bl.a. får träffa skorstensbarnen är en riktigt mysig berättelse. Lina Bodéns stämningsfulla illustrationer är pricken över i:et.

Vi har läst boken flera gånger sedan dess, så till denna advent skaffade jag en ny kalenderbok. En förtrollad jul av Siri Spont med illustrationer av Alexander Jansson handlar om Martha som får en annorlunda december när hennes pappa plötsligt berättar att de ska ta hand om sin unga släkting Yusuf som flytt från kriget. Martha får dela rum med sin lillebror och är inte säker på att hon gillar att en främmande kille flyttar in hos dem.

Jag har bara tjuvläst lite, för jag vill uppleva den tillsammans med barnen, men det verkar väldigt lovande. Även i denna bok är illustrationerna riktigt, riktigt fina. Jag ser fram emot att börja läsa den här berättelsen imorgon!

Ännu är det inte för sent att skaffa en julkalenderbok. Här finns ett par exempel till:
Uppdrag: Rädda julen
God jul, Lilla Lök
Tro på tomten
Jul i stora skogen


Skorstensjul
Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Lina Bodén
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694970
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

En förtrollad jul
Författare: Siri Spont
Illustratör: Alexander Jansson
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129701807
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar