onsdag 9 november 2016

Berättelse om ett äktenskap

Geir Gulliksen var aktuell på internationell författarscen på Malmö stadsbibliotek för någon vecka sedan.Jag hade planerat att gå dit, men blev sjuk. Men hans senaste roman Berättelse om ett äktenskap har jag i alla fall läst.

De är en mans berättelse om sitt äktenskap efter det att kärleken har tagit slut. Han analyserar förhållandet och sig själv, och försöker lista ut hur det har varit för hans fru, hur hon har upplevt äktenskapet och honom.

Det här blev ganska obehaglig läsning tycker jag. Inte ens från början verkar det hela så sunt och när han inser att han är på väg att förlora sin fru säger han att han är beredd att dela henne med en annan man - bara hon stannar. Bara han får veta. Och helst av allt vill han också titta på ...

Berättelsen är ju ensidig så klart eftersom den berättas bara ur hans perspektiv, men på något sätt får jag känslan av att han vill kontrollera henne, styra henne och då även hennes otrohet. Det framstår både som desperat och ... sjukt.
Det är också berättat med en märkligt distans, trots det är väldigt privat  - och många gånger nästan för intimt - så kommer jag som läsare ändå inte riktigt huvudpersonerna riktigt inpå livet. Jag blir helt enkelt inte klok på den mixen.

Nej, det här var inte min kopp te. Men, med det sagt, trots att handlingen ibland gjorde mig lite illamående, så gick läsningen lätt och det var ändå något som fångade mig med boken rent språkligt.
Jag vet många som tyckte väldigt mycket om den här boken så läs själv och bilda dig din egen uppfattning.


Berättelse om ett äktenskap
Författare: Geir Gulliksen
Förlag: Weyler Förlag (2016)
ISBN: 9789176810378
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

3 kommentarer:

 1. Va, bor inte du i Västmanland?

  Jag tyckte också mannen i boken försökte styra henne. Obehaglig. När jag hörde Gei här i Stockholm så samtalade han med en man och då var det mer "han är så desperat han går med på vad som helst". Fick höra att samtalet i Göreborg var med Jessica Schiefauer och då var det mer "vilken skit". Intressant. Mycket intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. /unknown = Emeli
   Boozenbooks.wordpress.com

   Radera
  2. Ha, ha! Nej, det gör jag ju inte längre ;)
   Bloggade förut under namnet "Västmanländska i Skåne och när jag sedan ändrade till ren bokblogg fick namnet hänga med.

   Intressant med så olika samtal!

   Radera