torsdag 23 februari 2017

Barnbruden

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson blev månadens "hyllvärmare". Jag fick den i ett bokbyte för länge sedan och jag kan faktiskt inte svara på varför den inte blivit läst tidigare. Jag har bara hört gott om den här serien och det är precis min typ av bok.

Berättelsen utspelas vid Gustav III:s hov dit den unga Hedvig Elisabeth Charlotta kommer, som den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia, för att gifta sig med kungens yngre bror Karl. Kungen har själv inte lyckats avla några arvingar i sitt äktenskap och det är nu Charlottas uppgift att säkra en tronarvinge.
Med på båten finns Sophie von Fersen, som motvilligt tvingats följa med på resan som sällskap åt den blivande kungligheten. Sophie och Charlotta finner dock varandra och blir nära vänner. Det är till Charlotta som Sophie kan anförtro sin hemliga - och inte alls passande - kärlekshistoria med prins Fredrik.

Äktenskapet med Karl blir däremot inte alls vad Charlotta hade hoppats på. Hennes make är ingen öm äkta man och han blir inte nöjd när tronarvingen låter vänta på sig.

Däremot blir den unga och pigga Charlotta populär vid hovet och blir också drottningens förtrogna. Hon kommer också bra överens med änkedrottningen Ulrika Eleonora som ger henne goda råd om hovlivet.

Intrigerna och turerna vid hovet är inte lätta att hantera och, trots ett liv i lyx, ingen garanti för lycka. I en tid då äktenskap är en handelsvara och vad som händer i den kungliga sängkammaren är till allmän beskådan är kvinnornas liv mycket begränsade.

Jag tycker om den bild av hovlivet och tiden (slutet av 1700-talet) som författaren målar upp. Den känns trovärdig och med många detaljer - även de ganska äckliga detaljerna om bristen på personlig hygien vid den här tiden.

Det är också intressant att författaren väver in "vanliga" människors liv, här i form av tjänstefolket på slottet och den lilla stumma tjänsteflicka, kallad Pottungen, som sover i ett skåp i Charlottas rum om natten för att hålla henne sällskap och komma med pottan när Charlotta behöver den. Pottungen blir så småningom Charlottas "projekt" då hon bestämmer sig för att lära henne att läsa och så småningom befordrar henne till kammarjungfru.

Jag gillar det här och ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien.

Barnbruden
Författare: Anna Laestadius Larsson
Förlag: Pocketförlaget (2014)
ISBN: 9789175790275
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Jag har länge tänkt läsa denna då jag hört så mycket gott om den, men inte kommit mig för. Blev lite sugen nu när jag läste dina tankar om den.

  SvaraRadera
 2. Den här gillade jag jättemycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väldigt sugen på resten av böckerna nu.

   Radera