fredag 3 februari 2017

Den gyllene hårnålen

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Romanen Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter utspelas vid Gustav Vasas hov. Vi får följa den unga Märta Svantesdotter som kommer till Gripsholms slott. Hennes far är adlig, men hon född oäkting och får på nåder bo uppfostras tillsammans med den kungliga barnen.  Hon och Gustav Vasas dotter Cecilia finner varandra och en stark vänskap växer fram dem emellan. Det är dock inget jämställt förhållande då Märta alltid befinner sig i Cecilias skugga och behandlas ibland som en syster och ibland som en tjänare. Relationen kompliceras av hovlivets och tidens många etikettsregler.

Kungliga prinsessor är vid den här tiden viktiga politiska spelpjäser som kan giftas bort för att gynna riket. Deras dygd är därför värdefull och vaktas noga. Cecilia växer upp och blir omtalad för sin skönhet och sitt temperament, och hon ställer till med en rejäl skandal vid det sk. Vadstenabullret. Maria Gustavsdotter har baserat berättelsen på verkliga historiska händelser och blandar på ett trovärdigt sätt in de privata tankar och händelser som skulle kunna ha inträffat dem emellan. De båda kvinnorna följer varandra från tioårsåldern och tills dess att de är mogna kvinnor.

Det här är en berättelse om vänskap, om kärlek och om klass. Det här är verkligen en genre jag uppskattar - historiska romaner om intressanta och starka kvinnor. Maria Gustavsdotter gör det här väldigt bra. Hennes omtanke om detaljer och de väl sammansatta karaktärerna gör den Den gyllene hårnålen till väldigt fin läsning.

Jag har tidigare läst Helenas hämnd, Ulrikas bok, Katarinas bok och Ebbas bok av samma författare, och jag rekommederar dem verkligen om du gillar välskrivna historiska romaner.


Den gyllene hårnålen
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska Media (2017)
ISBN: 9789175454092
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar