söndag 25 november 2018

Mammorna

Rec.ex. från Svenska Förläggareföreningen
och Bokförlaget Atlas - tack!
Jag har inte läst många av de Augustprisnominerande böckerna i år, men idag på morgonen läste jag ut Mammorna av Alexandra Pascalidou som är en av de nominerade i fackbokskategorin.

Mammorna är en dokumentär som låter röster som vanligtvis inte får komma till tals ta plats och berätta om sitt liv med egna ord. Författaren har besökt ett stort antal kvinnor i olika åldrar och med olika kulturell bakgrund. Gemensamt är att de bor i olika förorter, i utsatta områden med "dåligt rykte" och att de är där de ha uppfostrat sina barn. Här talas de inte så mycket om de frånvarande papporna, som så ofta i media, utan om de närvarande mammorna. De som kämpat för att ge sina barn mat, rena kläder och trygghet under tuffa förhållanden. Här finns hjärtskärande berättelse om mödrar som trots det förlorat sina barn till kriminalitet, droger och våld.

Kvinnornas egna röster för höras och de berättar naket och ärligt om sina egna erfarenheter av både det negativa och det positiva med förortslivet. För den här boken innehåller också flera kärleksförklaringar till de platser där kvinnorna bor. De blundar inte för nackdelarna, men berättar också om orten som en plats där det finns grannsämja, hjälpsamhet och värme. Att förorten är ett hem "på riktigt" för många och inte alls något man vill fly ifrån så fort man går chansen. Här skildras istället platser som ger gemenskap, trygghet och ibland till och med en fristad.

Den här boken är stark, tankeväckande och viktig! Imorgon kväll får vi veta vilka som tar hem priset i de olika kategorierna. Alexandra Pascalidous bok har många starka titlar i sin kategori, men om Mammorna får priset så kommer det ge dessa viktiga berättelser en chans att nå ut till ännu flera läsare och det önskar jag verkligen dem.

Mammorna
Författare:
Alexandra Pascalidou
Förlag: Atlas (2018)
ISBN: 9789173896085
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. vill läsa, har bott många år i förort som svartmålas av press - men där alla känner varandra och hälsar, fast man bor i höghus och pratar många olika språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är mycket läsvärd!

   Radera
 2. åå, den här boken vill jag verkligen läsa:) Står i kö på biblioteket.. Bara att hoppas att det blir min tur snart..

  SvaraRadera