söndag 24 juli 2022

Sommarlovsboktips 43: En annorlunda allians

En annorlunda allians av Julia Quinn är den första delen i serien om Familjen Bridgerton i 1800-talets London.

Daphne Bridgerton och hennes jakt på en lämplig make står i fokus i den här boken. Hon är vacker, men också smart och nöjer sig inte med de tråkiga män som hittills uppvaktat henne hur passande de än må vara "på papper".

När broderns vän Simon Basset, själv en eftersökt ungkarl, kommer till London bestämmer de två sig för att låtsas vara ett par. För Daphne innebär det att hon gör intressanta unga män avundsjuka och att de då lägger i en högre växel i sin uppvaktning. För Simon innebär det förhoppningsvis att han får en liten frist från alla äktenskapstokiga kvinnor - och deras mödrar!
Planen går naturligtvis inte alls som de har tänkt.

De här böckerna har beskrivits som att Jane Austen möter Bridget Jones och det är inte en så tokig liknelse. Först tänkte jag på de gamla klassiska Harlequin-böckerna när jag läste detta, men de kvinnliga karaktärerna här är vassare och roligare än jag minns dem från de böckerna. Lättsam läsning som ger underhållning för stunden är inte att förakta, speciellt när de som här är skrivna lite med glimten i ögat.

Det här är också en av de få gånger jag tycker att filmatiseringen är snäppet bättre än boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar