fredag 13 mars 2015

Nödrop från lyckobubblan

Johanna Stenius bok Nödrop från lyckobubblan - en bok om att vara förälder är kanske mest relevant för någon som sitter med en baby i famnen och tänker "jaha, ska det vara så här nu då?". Det är en tröstbok för den som inte känner den där översvallande bebislyckan som alla andra ju verkar känna.

Eller hur är det nu, egentligen? Det är en bok som visar just att det där "alla andra" är en illusion. Det är en bok som vågar säga att det är sjukt jobbigt att vara förälder ibland, men att man vågar erkänna det - att man vågar säga det - inte betyder att man älskar sina ungar mindre eller att man är en sämre förälder.

Det är väldigt skönt att läsa en sådan bok när man är förälder - också när barnen är lite större.

Kapitlet om familjelivet i sociala medier är kanske mer aktuellt än någonsin - för även om vi vet att det är en tillrättalagd bild som visas på Facebook, Instagram och bloggar, även om vi vet att det bara är en del av livet som visas där (jag vet ju själv vilka bilder jag väljer att lägga ut), så kan det vara galet stressande med all denna perfektion.

Och så alla goda - förvisso ofta välmenande råd - om föräldraskap som alla så generöst delar med sig av. Hur ska man värja sig för dem?
Och nu är det inte bara de egna föräldrarna och svärföräldrarna som kommer med råd - det finns så himla många som tycker - och som inte är drar sig för att berätta det. Jag bloggade om ett fenomen (för ganska länge sedan nu iofs), men det finns säkert många, många liknande exempel på tyckande.

Uppfriskande och trösterik läsning, men kanske orkar inte de utvakade föräldrarna läsa den när de behöver den som bäst ;)

Nödrop från lyckobubblan : en bok om att vara förälder
Författare: Johanna Stenius
Förlag: Massolit (2014)
ISBN: 9789187785139
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar