onsdag 28 november 2018

Julkalenderbloggstafett hos Sofies bokblogg


Tiden fram till jul är fylld av traditioner och julkalenderbloggstafetten hos Sofies bokblogg är en av dem. Temat denna gången är Bäst 2018. Jag är med så klart och ska presentera mitt bästa den 15 december. Här nedan finns en lista över alla deltagare:

1. Sofies bokblogg
2. Tusen sidor
3. Agnes bokblogg
4. Mias bokhörna
5. Littermentärt
6. Cissi Grip
7. Hanneles bokparadis
8. Swebookobsession
9. Sincerely Johanna
10. Bokrelaterat

Neglected Novel Reading Month (NeNaReMo)



A bit late getting started, but there’s still some days left of November so I might be able to finish my neglected book.

#nenoremo #hyllvärmare2018 #englishbookboost #västmanbok

söndag 25 november 2018

Resultatet av födelsedagsutlottningen

Tack för alla fina grattishälsningar på bloggfödelsedagen. Kul att så många ville vara med i min dubblettutlottning. Här kommer resultatet av utlottningen:



Grattis till er som kammade hem en bok. Mejla mig en adress på vastmanlandskan [at] gmail.com så kommer din bok med posten.

Mammorna

Rec.ex. från Svenska Förläggareföreningen
och Bokförlaget Atlas - tack!
Jag har inte läst många av de Augustprisnominerande böckerna i år, men idag på morgonen läste jag ut Mammorna av Alexandra Pascalidou som är en av de nominerade i fackbokskategorin.

Mammorna är en dokumentär som låter röster som vanligtvis inte får komma till tals ta plats och berätta om sitt liv med egna ord. Författaren har besökt ett stort antal kvinnor i olika åldrar och med olika kulturell bakgrund. Gemensamt är att de bor i olika förorter, i utsatta områden med "dåligt rykte" och att de är där de ha uppfostrat sina barn. Här talas de inte så mycket om de frånvarande papporna, som så ofta i media, utan om de närvarande mammorna. De som kämpat för att ge sina barn mat, rena kläder och trygghet under tuffa förhållanden. Här finns hjärtskärande berättelse om mödrar som trots det förlorat sina barn till kriminalitet, droger och våld.

Kvinnornas egna röster för höras och de berättar naket och ärligt om sina egna erfarenheter av både det negativa och det positiva med förortslivet. För den här boken innehåller också flera kärleksförklaringar till de platser där kvinnorna bor. De blundar inte för nackdelarna, men berättar också om orten som en plats där det finns grannsämja, hjälpsamhet och värme. Att förorten är ett hem "på riktigt" för många och inte alls något man vill fly ifrån så fort man går chansen. Här skildras istället platser som ger gemenskap, trygghet och ibland till och med en fristad.

Den här boken är stark, tankeväckande och viktig! Imorgon kväll får vi veta vilka som tar hem priset i de olika kategorierna. Alexandra Pascalidous bok har många starka titlar i sin kategori, men om Mammorna får priset så kommer det ge dessa viktiga berättelser en chans att nå ut till ännu flera läsare och det önskar jag verkligen dem.

Mammorna
Författare:
Alexandra Pascalidou
Förlag: Atlas (2018)
ISBN: 9789173896085
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 21 november 2018

Hurra för bloggen idag! (och en utlottning)


Idag fyller den här bokbloggen 7 år!
Bloggat med bokfokus har jag gjort sedan 2006, men renodlad bokblogg blev det alltså för sju år sedan idag. Hurra!

Jag är så glad och tacksam över alla de möjligheter som har öppnats för mig via bokbloggandet och alla trevliga människor jag har lärt känna via den. Så jag hoppas ni vill fira med mig och det gör man ju i bokbloggs-världen allra bäst med en utlottning, eller hur?

Böckerna här nedan är helt nya, olästa dubbletter som jag hittade i min hylla och de behöver ett nytt hem. Allt du behöver göra är kommentera här på bloggen och tipsa mig om den bästa boken du har läst hittills i år. Skriv dessutom vilken av böckerna du helst skulle vilja vinna (och kanske att andrahandsval för säkerhets skull). Ni får också hemskt gärna tipsa om utlottningen och bloggen i era kanaler om ni vill. Jag lottar sedan ut böckerna på söndag (den 25:e) bland er som kommenterat. Lycka till!




måndag 19 november 2018

Veckans tema på Kulturkollo: Det tar aldrig slut

Bild: pexels.com
Den här veckan pratar vi på Kulturkollo om saker som aldrig tar slut. Vad det innebär kan du läsa mer om på kollo-bloggen.

En sak som aldrig tar slut för mig är min jättehög med obloggade böcker. Eller mitt dåliga samvete över att jag inte har skrivit om dem.

Jag brukar alltid försöka att blogga om beställda rec.ex. i tid, sedan obeställda och sist det som jag läser "fritt". Men den där "fria" läsningen har en tendens att alltid hamna sist i bloggprion och läggs på hög. Ibland försöker jag göra att ryck och skriva undan lite - jag har testat twitterrecensioner och att kortblogga., men kommer aldrig ikapp. Bokdivisionen kör ett temainlägg i liknande stil som hon kallar "måndagsmikron" och det känns väldigt fiffigt.

Hur gör ni - skriver ni om alla böcker ni läser? Jag har ju haft som ambition från början att göra det, men nu vet jag faktiskt inte längre ...

Nu ska vi prata: Sjuk

Rec.ex. från Speja förlag - tack!
Jag har fått hem ytterligare en bok i den fina serien Nu ska vi prata. Jag har tidigare läst och bloggat om Äta och Sova  - och nu är det dags för Sjuk
Böckernas fokus är språkinlärning för de allra yngsta - inte bara av det talade språket utan också språkinlärning med hjälp av enkla tecken. Att lära sig tecken underlättar för alla barn eftersom tecken naturligt kommer före talat språk i utvecklingen. Men tecken gynnar också barn med försenad språkutveckling längre upp i åldrarna. 

I den här boken är stackars Suss sjuk och får inte gå ut och leka med sina kompisar. Barnen får lära sig en mängd ord och tecken som handlar om att vara sjuk. Viktigt och nyttigt så att barnen kan kommunicera hur de mår och förstå vad som händer hos t.ex. doktorn. Sist i boken finns en teckenordlista.

Teamet bakom böckerna är författaren Embla Sue Panova och talpedagogen Jessica Linde. Berättelsen kompletteras av Moa Graafs fina illustrationer. 

I serien ingår också boken Leka.

Nu ska vi prata: Sjuk
Författare: Embla Sue Panova och Jessica Linde
Förlag: Speja (2018)
ISBN: 9789188167279
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 13 november 2018

Månadssammanfattning: oktober 2018

Bild: pexels.com
Vi har redan hunnit en bra bit in i november, men här kommer en sammanfattning av oktoberläsningen. Jag har inte läst någon bok i utmaningen English Book Boost denna månad, men Cilla Naumanns roman Springa med åror brev mig hyllvärmare i oktober.

Skönhet ur askan av Cecilia Samartin
En sekund är jag evig av Maria Gustavsdotter
Springa med åror av Cilla Naumann
Koka björn av Mikael Niemi
Doktor Bagges anagram av Ida Jessen
Nu och för alltid, Lara Jean av Jenny Han
Slutet av Mats Strandberg
Innanför murarna av Maria Ernestam
Själarnas ö av Johanna Holmström
Inte längre min av Ann-Helén Laestadius

Jag har läst många bra böcker denna månad, så det är nästan omöjligt att säga vilken som var bäst.

Vilken var din bästa oktoberbok?

20 snabba om hösten


Linda på bloggen Enligt O firar rekordmånga besökare på bloggen i oktober med en höstenkät. Sådant gillar jag - både många bloggbesökare, anledningar att fira och enkäter. Här kommer mina svar.

Vad väljer du? Tänk snabbt!
höst eller vår? Det är inte så att jag gillar våren, men jag är svag för hösten och den där känslan av nystart som jag alltid får då. Men det är ju framförallt tidigt högs, kanske inte just november så där hemskt mycket …

snö eller regn? Jag gillar snö. Bara jag slipper utöva någon vintersport i den.

glögg eller varm choklad? Glögg luktar väldigt gott, men jag gillar inte att dricka det speciellt mycket.

pepparkakor eller lussekatter? Peppakakor! Lätt!

tv-serie eller film? Det blir mer och mer serier för min del. Just nu binge-kollar jag Orange is the new black.

teater eller musikal? Hade gärna gått och sett fler musikaler!

deckare eller feelgood? Båda! det beror på humör.

pocket eller inbunden? Jag svarar båda här också. Älskar pocketformatet pga smidigheten, men uppskattar också en fin inbunden bok.

e-bok eller ljudbok? Läser mer och mer i e-boksformat. Ljudböcker lyckas jag inte komma överens med.

bokmärke eller hundöra? Hel klart bokmärke, men kan ev. vika ett hundöra i en pocketbok om det är min egen.

en i taget eller slalomläsning? Oftast en e-bok och en pappersbok parallellt.

bibliotek eller bokaffär? Älskar bibliotek!

bokblogg eller booktuber? Jag är en textmänniska helt klart. Har svårt för såväl booktubes, poddar som ljudböcker.

instagram eller facebook? Båda, men för olika ändamål. FB för att hålla kontakten med många och för att vara med i olika grupper. Insta för bokflödet.

På spåret eller Så mycket bättre? Inget av dem.

Lady Gaga eller Barbra Streisand? Pass här också.

Ingemar Bergman eller Vilhelm Moberg? Moberg utan tvekan.

hyacint eller amaryllis? Amaryllis är en av mina favoritblommor. Tyvärr klarar jag inte doften av hyacinter.

adventsstjärna eller adventsljusstake? Båda. Jag älskar adventspynt. Jag behöver inte så mycket tomtar och sådant till jul, men adventsstjärnor och adventsljusstakar vill jag ha överallt.

julböcker eller julmusik? Julböcker har seglat upp lite under de senaste åren. Mysigt!

söndag 11 november 2018

Skönhet ur askan

Rec.ex. från Bazar - tack!
Cecilia Samartin är en favoritförfattare och jag har läst flera av hennes romaner. Hennes nya roman Skönhet ur askan är lite annorlunda än hennes tidigare böcker. Om de bär drag av saga och magisk realism, så är det här plågsamt verklighetstroget.

Här får vi möta tre flickor som kastats in i en våldsam och otäck värld. Inesa från Moldavien blir bortrövad strax innan sin bröllopsdag och såld som sexslav. Karla från Mexiko charmas av den stilige Ramon, men hans kärlek har en baksida. Sammy är verkligen bara ett barn när hennes styvfar förgriper sig på henne. De tre möts av en slump i Las Vegas och finner tröst hos varandra. De bestämmer sig för att fly undan sina förövare och sina otrygga liv, men det är både en svår och farlig uppgift.

Romanen växlar mellan flickornas olika berättelser i nutid och dåtid, så att vi bit för bit får veta deras olika öden och vad som för dem till Las Vegas. Författaren skriver en mörk och trovärdig skildring av trafficking, prostitution, övergrepp och våld, men lyckas ändå få in en glimt av hopp i berättelsen i och med den varma skildringen av vänskapen mellan Inesa, Karla och Sammy.

Läsvärd!

Jag har tidigare läst (men tydligen inte bloggat om) Drömhjärta, Senõr Peregrino, La Peregrina och Los Peregrinos av samma författare.

Skönhet ur askan
Författare: Cecilia Samartin
Förlag: Bazar (2018)
ISBN: 9789170285134
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag hatar kaniner och blommor och barn

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!

Den här ljuvliga boken med den uppseendeväckande titeln Jag hatar kaniner och blommor och barn har jag och min son läst med stort nöje. Jag gillar verkligen att läsa bilderböcker tillsamman med mina barn, trots att de numera är lite äldre än den vanliga målgruppen för de böckerna, speciellt när de är så bra som den här.

Det är Per Nilsson och Lisen Adbåge som i en strålande kombination av text och bild berättar den här på samma gång roliga och hjärtevärmande historia.

Det är lätt att tro att surisen i den här boken hatar alls, men så är det inte. Det finns saker som är bra också. Gamla korvar till exempel. Och att lukta som kiss och bajs och döda djur. Ja, och så Tage förstås!

Vem det är som är så här avig? Det får du reda på först på sista sidan. Även om det kanske är ganska lätt att räkna ut för de flesta, så är det här ändå en härlig upplevelse.


Jag hatar kaniner och blommor och barn
Författare: Per Nilsson
Illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706680
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Vaxade juveler och brända hjärtan

Rec.ex. från Historiska Media - tack!


Vaxade juveler och brända hjärtan är det tredje boken i Ewa Klingbergs serie av fristående berättelser som utspelas i Huskvarna. Jag har tidigare läst Manglade dukar och vikta servetter och Lånat silver och krossat glas.

Det är juletid och huvudpersonen Marika återvänder till sina barndomstrakter efter många år på resande fot. Hon får ett jobb som innevaktmästare i kyrkan och hyr en liten stuga - och får en katt på köpet. Den nya tillvaron skiljer sig mycket från Marikas tidigare hektiska  liv och hon har gott om tid att tänka över sina olika livsval. Gjorde hon rätt som valde jobbet framför dottern? Skulle hon ha gjort mer plats för kärlek i sitt liv?
Samtidig försöker hon hitta julstämning och lära känna nya människor i Huskvarna (flera av dem bekanta från de två tidigare böckerna). Den omtänksamme prästen Brian försöker hjälpa henne att komma till rätta och hon blir motvillig intresserad av den mystiske vandringsmannen Aaron som tillfälligt ha stannat till på orten.
Och precis i tid till jul står plötsligt hennes dotter på trappan till stugan. En dotter som hon inte träffat på sju år.

Parallellt berättas historien om den unga Karolina som efter att ha förlorat sin far i en otäck olycka kämpar för att få driva hans vaxblekeri vidare för att rädda sin familj undan sockenstugan. Men förutsättningarna för en omyndig kvinna att få driva ett företag på 1800-talet är inte de bästa och hon tvingas in i ett kärlekslöst äktenskap.

Romanen växlar mellan dåtid och nutid på ett smidigt sätt. Jag tycker mycket om att läsa om Karolina, vaxblekeriet och hennes familj. Det är en intressant bit historia och även om hennes öde är fiktivt i detta fall så finns här delar som grundas på verkliga händelser och med all säkerhet ett liknande öde som drabbad mer än en kvinna vid den här tiden.

Marikas berättelse är inte så tokig den också, även om jag inte riktigt tycker att jag kommer henne nära. Kanske är jag också lite fundersam på - och det här är en liten spoiler - hur "lätt" återföreningen med dottern är. Jag tänkte att sådant sätter djupare spår och att det skulle vara svårare för dem att hitta tillbaka till varandra. Det är dock bara en liten invändning. Som helhet är Vaxade juveler och brända hjärtan juldoftande, trivsam och mysig feel good-läsning. Jag protesterade lite när julböckerna började dyka upp i bokflödet, men det kan vara precis sådant här man behöver mitt i det gråtrista november.

Jag har också läst Stenhuggarens dotter av samma författare.

Vaxade juveler och brända hjärtan
Författare: Ewa Klingberg
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175457123
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris