lördag 17 februari 2018

Hetta

En ny bra spänningsförfattare är inte dumt att upptäcka. Ja, Jane Harper är i alla fall ny för mig sedan jag la boken på "att läsa"-listan efter att ha hör "buzzet" om henne i samband med Crimetime  Gotland.

Hetta utspelas i Australien och huvudpersonen är poliskommissarie Aaron Falk. Han återvänder till sin hemstad Kiewarra för att vara med på en barndomsvännen Luke Hadlers begravning. En fruktansvärd tragedi drabbade den lilla staden då Luke helt oförklarligt skjuter ihjäl sin fru och son, och sedan sig själv och de har svårt att återhämta sig från det. Aaron är inte kriminalpolis, men kan inte låta bli att engagera sig i utredningen av brottet. Landet och lantbruken har under en längre tid lidit av den svåra torkan och människorna i samhället är desperata. Kan den finnas någon chans att det är någon annan är Luke som utfört vansinnesdådet? Och i så fall varför?

Det är med blandade känslor Aaron stannar och rotar vidare i dödsfallen. Han har själv en hemlighet från sin uppväxttid som han har delat med Luke. Flera av stadens innevånare tittar snett på honom och det finns en och annan som inte tvekar att ta i med hårdhandskarna för att få honom därifrån.

Jag tycker att det här är riktigt spännande! Den tryckande hettan och den spända stämningen i staden blir en utmärkt bakgrund för otäcka brott och familjehemligheter som börjar bubbla upp till ytan. Poliskommissarie Falk är väl en ganska typisk karaktär i den här genren, men författaren skriver honom lite mer nyanserad än många andra. En kompetent och snygg kriminalhistoria! Jag läser gärna mer av Jane Harper.

Hetta
Författare: Jane Harper
Förlag: Forum (2017)
ISBN: 9789137148052
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar