lördag 24 februari 2018

Ylvas bok

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Ylvas bok är den fjärde boken i Maria Gustavsdotters serie om prästdöttrarna Morlandeus. De tidigare böckerna heter Ulrikas bokKatarinas bok och Ebbas bok. Ylva är dock inte en av prästdöttrarna, utan hon är den kvinna som är trolovad med Ulrikas styvson Nils. Berättelsen har flyttat fram lite i historien och vi är nu framme vid 1660-talet. Författaren har valt ett smart sätt för oss läsare att få fortsätta följa Ulrika, Katarina och Ebba

Men i centrum står alltså Ylva Olofsdotter. Hon är vacker, bortskämd och bekväm och drömmer om ett annat liv där hon slipper sköta sysslorna på Nilsgården i Dalarna. Äktenskapet är inte lyckligt.Ylva trivs bäst när hon kan sitta inne och väva band och lämnar nästan allt arbetet till pigan Brita. Ulrika och sonhustrun kommer inte överens och när församlingens präst dör i samma stund som han håller på att peka ut en häxa i församlingen ser hon med förskräckelse hur Ylva spär på vissa rykten.

I Morlanda prästgård på Orust lever pastor Morlandeus änka Anna Theodora. Hennes andra man Jonas är svårt sjuk efter ett slaganfall och hon har fullt upp med att sköta honom. Hemmet däremot sköts inte alls som det borde och hjälpprästen Josteins krav på vin och uppassning underlättar inte. Han i sin tur försöker övertala Ebba att lämna sin syster Katarinas handelsbod (som hon kan driva som änka, men endast under sin brors beskydd), bli hans hustru och prästfru på Morlanda prästgård. Ebba kan inte tänka sig någon mer motbjudande, men frågan är om hon har något val?

Jag tycker verkligen om att läsa om de här kvinnorna. Deras villkor vid den här tiden är svåra och de har små möjligheter att själva bestämma över sina liv, men de här systrarna är tuffa. I den här boken blir det extra spännande och otäck läsning med de delar av boken som berör häxjakt. Som tidigare är boken skriven med stor omsorg om detaljer, till exempel vad gäller klädedräkt, folkliv och mat. Ylvas bok är en fin uppföljare i den här välskrivna familjekrönikan.

Jag har tidigare läst Helenas hämnd och Den gyllene hårnålen av samma författare.

Ylvas bok
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska media (2018)
ISBN: 9789175456201
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar