torsdag 8 februari 2018

Neapelkvartetten del 2 och 3

Jag fortsatte läsningen av Elena Ferrantes Neapelkvartett  trots att den den första delen Min fantastiska väninna var lite seg. Alla som hade läst vittnade om att Hennes nya namn var bättre och att Den som stannar, den som går var ännu bättre ändå. Jag kan inget annat än att instämma. Ferrantes böcker är inte lättlästa, men de är väl värda mödan.

Bok nummer två, Hennes nya namn, har också undertiteln Ungdomsår och det är i den här boken väninnorna går från unga kvinnor till vuxna. Lila som har gift sig mycket ung med charkuterihandlaren Stefano Carracci får redan under bröllopsnatten ångra sitt beslut. Äktenskapet är olyckligt och destruktivt. När Lila skickas till ön Ischia  över sommaren vill hon att Elena att följa och hålla henne sällskap. Elena låter sig motvillig övertalas att följa med. Vänskapen mellan Elena och Lila är ingen jämställd vänskap utan ett ganska skruvat ömsesidigt beroende där det finns djup samhörighet i ena stunden, men i nästa ögonblick nonchalerar Lila totalt Elena eller använder henne endast som ett medel för att nå sina egna mål. Vistelsen på Ischia medför  händelser som påverkar de båda kvinnorna starkt och ingenting är längre detsamma efteråt.

I bok tre, Den som stannar, den som går - Åren mitt i livet, är Lila och Elena mogna kvinnor. Lila har lämnat sitt misslyckade äktenskap och flyttar tillsammans med sin son Gennaro in hos sin vän Enzo Scanno. I hans kravlösa skydd försöker hon lära sig ett yrke som kan ge henne och sonen en trygg framtid.
Elena är gift, men inte lycklig. När hon under en författaruppläsning träffar sin gamla kärlek Nino Sarratore flammar känslorna upp igen. Det är 70-tal och även det katolska Italien blir mer sexuellt frigjort, men den nya friheten gör mest Elena osäker. Hon söker upp Lila igen efter flera år utan kontakt driven av ett behov att få anförtro sig åt väninnan.

Det är svårt att bryta ner romanerna i händelser och förlopp eftersom handlingen på något sätt alltid är underordnad dynamiken mellan Elena och Lila. Oavsett om de umgås eller inte är det deras relation som allt kretsar kring. Det låter vagt och kanske inte så lockande för alla, men tro mig - det här är riktigt bra läsning. Dessa två böcker läste jag förra våren respektive i somras, men de har varit obloggade länge. Den fjärde och sista boken har jag med flit väntat ganska länge med att läsa men snart börjar det bli dags.

Hennes nya namn
Författare: Elena Ferrante
Förlag: Norstedt (2016)
ISBN: 9789113069753
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Den som stannar, den som går
Författare: Elena Ferrante
Förlag: Norstedt (2016)
ISBN: 9789113069760
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar