onsdag 28 februari 2018

Mocka

Mocka av Tatiana de Rosnay är en tät och välskriven roman om en mammas längtan efter att få någon slags upprättelse från den som skadat hennes barn.

Justines värld slås sönder när hennes son Malmcolm blir påkörd av en bil och hamnar i koma. Bilföraren smiter från olycksplatsen. Hennes man litar på att polisen sköter sitt sitt jobb och han fokuserar på att finnas vid sonens sida på sjukhuset och på att ta hand om parets dotter. Justine däremot  blir i det närmaste besatt av att hitta gärningspersonen. Hon missköter sitt arbete som frilansöversättare och försummar sin familj i sin jakt på sanningen. Hon har fått höra av ögonvittnen att bilen var mockafärgad och hon har delar av ett bilnummer - det är de enda ledtrådarna.

Det är lätt att som förälder känna starkt med och för Justine. Hennes önskan om att få svaret på frågan hur någon kan köra på ett barn och sedan smita. Hur är en sådan person funtad? Men också längtan efter att få upprättelse och kanske rent utav hämnd. Om jag lider, om mitt barn lider - då borde den som orsakat det lidandet få sota. Det är dock sällan livet är svart eller vitt och Justine får erfara att det inte är så lätt som hon tror att ställa den skyldiga personen till svars. Det är en känslomässig läsning som författaren tar oss med på.

Den 12 mars börjar vi bokcirkla om den här boken i FB-gruppen Kulturkollo läser. Har du läst boken är du varm välkommen att delta i samtalet!

Jag har tidigare läst Sarahs nyckel av samma författare.

Mocka
Författare: Tatiana de Rosnay
Förlag: Sekwa pocket (2018)
ISBN: 9789188697035
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag har tänkt lyssna på den, läste Sarahs nyckel den var super.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte mycket om den här. Inte lika hjärtslitande som Sarahs nyckel.

      Radera