lördag 24 februari 2018

Turtles all the way down

Turtles all the way down eller Sköldpaddor hela vägen ner som den heter i svensk översättning är en ny roman av John Green.

Huvudpersonen i boken heter Aza Holmes. Hon är en tonårig som tampas med alla de saker en tonåring måste tampas med, men hon bearbetar också sorgen efter sin döda far. Dessutom lider hon av allvarliga  tvångstankar om bakterier  - alla som finns och  alla sätt som de kan komma in i kroppen och hur det oundvikligen leder till allvarlig sjukdom och till och med döden.

Plötsligt dyker ett bekant namn upp i alla tidningar och på TV när en mångmiljardär som jagas av FBI försvinner spårlöst. Han son heter Davis Pickett och Aza lärde känna honom när de var yngre och deltog på ett läger för barn som mist en förälder. Davis och hans bror Noah har tidigare förlorat sin mamma, och nu är pappan försvunnen. En belöning på 100 000 dollar utlyses till den som bidrar till att Pickett återfinns. Azas bästa vän Daisy tycker att de ska göra efterforskningar om försvinnandet och inkassera belöningen. Axa är inte speciellt intresserad av pengajakten, men hon kan inte motstå att återuppta bekantskapen med Davis.


Davis blir förvånad men glad när Aza dyker upp i hans liv igen, men han är avvaktande eftersom han aldrig vet om människor gillar honom på riktigt eller om det mest är hans pappas pengar som gör dem vänligt inställda. Davis är arg och frustrerad över faderns försvinnande, men i övrig verkar inte relationen dem emellan vara särskilt varm. Davis är också väldigt bekymrad över hur hans bror ska klara sig utan pappan och känner sig otillräcklig och oförmögen att vara en vuxenförebild när han själv bara är tonåring.

Aza och Davis lär känna varandra igen mitt i denna märkliga situation, och kanske finns det mer än bara vänskap där. Men kan Davis lita på Aza och kan hon, med sin bacillskräck, någonsin klara av att kyssa någon.

Temat med psykisk ohälsa och tvångstankar är viktigt och här gör Green en bra insats. Han har ju tidigare berört andra svåra ämnen i sina romaner och gör även detta på ett trovärdigt och nyanserat sätt. Han berör föräldrarnas oro, kompisarnas oförmåga att förstå och alla de svårigheter det innebär att leva ett normalt tonårsliv när man samtidigt har tvångstankar. Det är bra läsning och på det hela taget väl utfört. För egen del önskar jag att jag hade känt lite mer för huvudpersonerna. Jag blir tyvärr inte riktigt berörd på djupet - men det är förstås svår att slå The Fault in our Stars.

Jag har även läst Pappersstäder, Var är Alaska? och Let it snow av samma författare.

Sköldpaddor hela vägen ner
Författare: John Green
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
ISBN: 9789163899478
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar