torsdag 15 februari 2018

Hönan som drömde om att flyga

Just nu pågår det ett boksamtal för fullt i FB-gruppen Kulturkollo läser om boken Hönan som drömde om att flyga av den koreanska författaren Sŏn-mi Hwang. Har du läst boken är du varmt välkommen att vara med i samtalet!

Berättelsen är något så ovanligt som en fabel för vuxna. Huvudpersonen är hönan Knopp som tvingas lägga ägg efter ägg, men som aldrig får ruva dem eller se en kyckling kläckas. Hennes ägg forslas alltid iväg för att säljas. Hennes största dröm är att få ströva fritt och att få ta hand om ett av sina ägg.

När friheten kommer till henne på ett oväntat sätt blir det inte någon lätt tillvaro. De andra djuren på gården ser ner på burhönan och alla lever de under det ständiga hotet från vesslan.
En dag hittar hon ett ägg i en vassrugge. Hon ruvar det och hennes dröm uppfylls när en liten unge kläcks. Hönans lycka påverkas inte av att ungen inte är lik henne utan och älskar ungen förutsättningslöst och gör allt för att skydda sitt barn.

Det är är en finstämd saga om frihetens pris, om tillhörighet och om kärleken till ett barn (och hur stark den är trots att hönan inte är den biologiska föräldern) om och hur svårt det är att släppa den man älskar fri att följa sitt eget öde.

Boken är illustrerad med vackra bilder av den japanska konstnären Nomcoco. I min e-boksversion kom inte bilderna till sin rätt, men på den här sidan kan man se flera av konstnärens bilder.

Hönan som drömde om att flyga
Författare: Sŏn-mi Hwang
Förlag: Norstedt (2015)
ISBN: 9789113061412
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

3 kommentarer:

 1. Så fint beskrivet, den boken vill jag läsa. Först fick jag associationer till The Handmaid's Ttale, som jag antagligen sist av alla har börjat följa nu, sedan till mig själv eftersom jag vet hur stark kärleken kan vara till barn som inte är ens biologiska. Jag kan förstå även det du beskriver som att kunna släppa den man älskar fri, det har jag redan börjat förbereda mig för mentalt, med en tolvåring och trettonåring som påbörjat sin frigörelseprocess. Jag skall klicka in i internetbokhandeln och beställa ett ex. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du blev inspirerad. Det är en verkligt fin bok.

   Radera
 2. Mycket trevlig bok läste den på Danderyds sjukhus vi hade en bok grupp där

  SvaraRadera