söndag 25 februari 2018

Vargarnas historia

När jag var på läsretreat i början av februari så bokcirklade vi om Emily Fridlunds bok Vargarnas historia på söndagsförmiddagen. Det svenska namnet till trots är Emily Fridlund från USA, från svenskbygden i Minnesota.

Det är också där romanens händelser tar plats. Huvudpersonen är den 15-åriga Linda som bor i ett minst sagt primitivt hus mitt i skogen tillsammans med sina föräldrar. De har tidigare varit en del av ett kollektiv, men nu är det bara de som bor kvar. På många sätt lever de fortfarande lite som i ett kollektiv och är inte så starka föräldraroll utan låter Linda ta hand om sig själv. Hon är en ensamvarg om trivs bäst ute i naturen.

När en ny familj flyttar till det lilla samhället och bosätter sig i ett stort hus vid sjön fångar de Linas uppmärksamhet. Hon får en chans att lära känna dem bättre när hon blir anlitad som barnvakt åt den 4-årige Paul. Men frågan är om hon inte i lika stor utsträckning är anlitad som sällskap åt hans mamma Patra. Hon behandlar Linda som en vuxen och Linda sugs in i deras lilla gemenskap. Men när Pauls pappa kommer till huset för att vara med sin familj ändras dynamiken och Linda upptäcker att något inte står helt rätt till. Hon vill inte avstå från att vara en del av familjen, även om än bara på ett hörn och trots att Patras man inte är förtjust i det. Det innebär dock att hon måste titta åt ett annat håll när det gäller vissa saker rörande Paul.

Vargarnas historia är på samma gång en stark och lågmäld roman. Ett genomgående tema är längtan efter tillhörighet. Jag gillar hur författaren får fram kontrasterna mellan Lindas påvra uppväxt- och skolmiljö och den storslagna naturen. Stämningen i Pauls familj är smygande obehaglig. Vi vet att något är fel, men inte riktigt vad och jag måste säga att jag inte var helt beredd på det som avslöjades och blev ganska omskakad. Boken har ett väldigt öppet slut och det var inte helt lätt att tolka. Det var kanske det vi fastnade allra mest vid när vi diskuterade boken. Det här är en intressant, annorlunda och vacker roman.

Vargarnas historia
Författare: Emily Fridlund
Förlag: Albert Bonniers förlag (2017)
ISBN: 9789100171414
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar