lördag 3 december 2022

Lucka 3 i feelgood-julkalendern: Vingården mellan berg och hav + Jul i byn mellan berg och hav

I dagens lucka finns inte mindre än två böcker av Annika Estassy. Jag lyssnade på författaren en gång på en bokhelg i Syninge då hon var där för att presentera "Solviken" som var hennes debutroman. Jag läste den och sedan dess har jag nog läst allt Annika Estassy har skrivit.

De här två romanerna handlar om Nelly. I första boken "Vingården mellan berg och hav" berättar Mats, Nellys make sedan tjugo år, att han vill skiljas. Då tar hon deras gemensamma hund Pollux med sig i bilen och kör till södra Frankrike. Hon hoppas att Mats ska ändra sig, inse att han saknar henne och inte alls vill skiljas.

Nelly får jobb på Le Gallines - ett litet pensionat med tillhörande vingård. Där i den varma, franska sommaren får hon tid att tänka över vad hon själv vill och vad hon ska ta sig för härnäst om Mats inte ändrar sig. Här finns också ett litet spänningsinslag med en mystisk person som smyger omkring på vingården om nätterna och verkar vara ute efter att sabotera.

****** spoilervarning **** har du inte läst bok ett kan texten nedan spoilra handlingen ************

I bok två, "Jul i byn mellan berg och hav", är Nelly fortfarande kvar i Frankrike och har skaffat sig en lägenhet i en by nära vingården. Hon har fått nya vänner, bland annat Nadine som har en blomsterhandel i byn. Nelly får för sig att oombedd leka matchmaker för att få ihop Nadine med leksakshandlaren Jean-Paul. Det finns ett kärleksintresse i Nellys eget liv också, men hon är osäker på om hon vill ge sig in i en ny relation.

********************************************

Jag gillar Annika Estassys romaner eftersom hennes karaktärer är så lätta att relatera till. De känns som "riktiga" personer med både bra och dåliga sidor. Jag tycker också mycket om att mat får ta stor plats i böckerna - man kan riktigt känna dofterna och smakerna.

Mysig läsning med mycket hjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar