torsdag 15 december 2022

Lucka 15 i feelgood-julkalendern: Under samma tak

Lisa lämnar Luleå och ska skapa sig en ny tillvaro i Göteborg. Hon har kommit in på en utbildning som hon hoppas ska ge spännande möjligheter och hon har lyckats få tag på en lägenhet att hyra.

Frans har precis förlorat sin tvillingbror och känner att han behöver ett miljöombyte och har hyrt en ny lägenhet.

Mycket förvånade inser Lisa och Frans att de har hyrt samma lägenhet. De har blivit totalt lurade av hyresvärden, men i brist på annan bostad finner de sig motvilligt i att bli sambos.

Samboskapet är inte friktionsfritt och det finns gott om olikheter. En är ordningsam och den andra slarvig, en gillar strama märkeskläder och den andra är bohemisk, en äter nyttigt och den andra frossar i bacon.

Jag har till en början svårt att tycka om Lisa. Hon är fruktansvärt tråkig med sin statusfixering och sin snobbiga människosyn. Fran är lättare att ta till sig för även om han är lite omogen och något av en slusk, så är han mänsklig och har en öppen inställning till människor. Men det blir förstås tydligt lite längre fram att det gömmer sig en annan sida hos Lisa under det ytliga och såklart att allt i Frans liv inte är bekymmersfritt.

Under samma tak av Christina Lindström och Jan Andersson är en hjärtevärmande berättelse om två personer som kan tyckas vara varandras motsatser, men som kanske har mer gemensamt än de tror. Det är en bok som är lågmält rolig och den är full av referens till 90-talspop.

2 kommentarer: