tisdag 13 juli 2021

Sommarlovsboktips: Nattkorpen och Tjuvdrottningen


Dagens sommarlovsboktips är inte bara en utan två böcker, nämligen de första två i serien Månvind & Hoff av Johan Rundberg.

Nattkorpen och Tjuvdrottningen är deckare som utspelas i 1800-talets Stockholm med en väldigt cool tjej som huvudkaraktär.
Mika är föräldralös och har bott hela sitt liv på Allmänna barnhuset. Hon är en riktig överlevare och har ett öga för detaljer. Den egenskapen kommer till nytta när en nyfödd flicka lämnad in på Barnhuset av en skräckslagen ung man som mumlar något om ”Svarta ängeln”. Det berättar hon för poliskonstapeln som kommer för att registrera det inlämnade barnet, men han bryr sig inte alls om det. Det gör däremot polisdetektiv Valdemar Hoff som söker upp Mika för att få veta mer. Hon blir sedan hans assistent när han försöker lösa ett mystiskt brott som begåtts i staden.

Deckarhandlingen är förvisso spännande, och bakom finns också mysteriet med Mikas bakgrund, och författaren är inte rädd för att skriva om ganska otäcka saker även till denna ganska unga målgrupp. Men den stora behållningen är skildringen av hur livet kunde te sig för ett fattigt barn i Stockholm vid den här tiden. 

Det märks att författaren har gjort en grundlig research och skapat en mycket trovärdigt miljöskildring. Tillsammans med intressanta och mångfacetterade karaktärer gör det dessa böcker till riktigt bra läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar