onsdag 21 juli 2021

Sommarlovsboktips: Den sista migrationen


Dystopin Den sista migrationen av Charlotte McConaghy är en av årets bästa läsupplevelser för mig, så den måste självklart vara ett sommarlovsboktips.
I boken får vi lära känna Franny som älskar havet och de fåglarna som lever där. Men klimatförändringar har medfört att alla vilda djur börjar dö ut - och det i en skrämmande snabb takt. Franny märker att också fåglar börjar försvinna. Hon får för sig att hon ska följa den sista flocken silvertärnor till deras slutmål på Antarktis. Tärnorna är den fågel som migrerar längst av alla djur och färden börjar på Grönland, där Franny lyckas tjata sig ombord de ett av de sista fiskefartygen.

Färden blir både farlig och omtumlande och för Franny, som gömmer på mörka hemligheter och som har flera stora tragedier bakom sig, blir det också en slags försoningsresa.

Miljökatastrofen känns otäckt nära i den här skildringen och effekten det har på världen och människorna ger inte hopp om någon ljus framtid.

Upplägget med en, smått galen, kvinna som följer efter några fåglar med en fiskebåt kan låta trist, men det är det inte alls. Det blir istället en hyllning till djur och natur och det är spännande, engagerande och skrämmande läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar