onsdag 20 december 2023

Lucka 20 i feelgood-julkalendern: Ett delikat mörker

Att ha med en mordhistoria bland feelgood-böckerna kan tyckas konstig, men Christoffer Holst lyckas kombinera spänning och feelgood i sin serie "Morden längs kartan".

Ett delikat mörker är den andra delen i serien och vi får återigen träffa systrarna Louise och Lina. Det är några dagar innan jul och Louise befinner sig i ett vintervackert Tällberg där hon planerar att öppna ett nytt hotell i familjens hotellkedja. Under sin vistelse bor hon på ett av byns äldsta hotell där Jessie arbetat som sångerska och servitris. När hon sjunger för hotellets gäster kompas hon av den unge, charmige pianisten August och hon är den sista som ser honom vid liv. Kort efter att de sagt hej då efter kvällens spelning hittas han död i sin bil. Louise, som i förra boken skaffade lite erfarenhet av att hjälpa polisen, håller sig framme även denna gång.

Lina kämpar på med sin delikatessbutik i Stockholm och funderar vidare på hur hon ska göra med den privatdetektiv-verksamhet som hennes butiksgranne drev med sitt urmakeri som täckmantel, innan han gick bort. När hon hittar ett brev skickat till detektivbyrån angående en försvunnen person kan hon inte låta bli att börja göra efterforskningar.

Systrarnas mysterier visar sig ha beröringspunkter och Lina tar folkvagnsbussen Dolly och styr kosan mot Tällberg.

Som vanligt i böcker av Christoffer Holst finns här god mat och goda drycker som en viktig del av handlingen och tillsammans med miljöbeskrivningarna av det snöiga och pittoreska Tällberg blir det väldigt mycket feelgoodkänsla i läsningen, trots dödsfalls och försvinnanden.
Upplösningen i den här boken var lite märklig, men jag tycker annars om både denna bok och den första i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar