fredag 8 december 2023

Lucka 8 i feelgood-julkalendern: Sällsynt kloka varelser

Sällsynt kloka varelser av Shelby van Pelt är inte en typisk feelgood-roman av den sort man kanske först tänker på i den genren, men det var länge sedan jag blev så varm i hjärtat som när jag läste den här boken.

Efter att maken gått bort tar Tova ett arbete som städerska på stadens akvarium för att ha något att sysselsätta sig med. Hon trivs med de vattenlevande varelsernas sällskap där hon ensam fejar i lokalerna efter att akvariet har stängt. Hon får en särskilt kontakt med den åttaarmade bläckfisken Marcellus.

Vi får också lära känna Cameron som har kommit till staden för att leta efter sin far som han aldrig har träffat. Slumpen för Tova och Cameron samman och när Tova gör illa foten tar han över hennes städuppgifter. Med Marcellus oväntade och diskreta - men väldigt smarta- hjälp upptäcker de att de har mer gemensamt än den nattliga städningen.

Den här boken handlar inte bara om en bläckfisk, utan vissa kapitel berättas också ur Marcellus perspektiv. Det låter konstigt, men det fungerar förvånansvärt bra. En ömsint berättad historia med härliga personporträtt och lite underfundig humor. Rekommenderas varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar