lördag 16 juli 2016

Vi som älskade och hatade så

Rec.ex. från författaren - tack!
Vi som älskade och hatade så av Mari Åberg är den tredje och avslutande delen om Göran och Hanna. Böckerna utspelas på 30- och 40-talet och första boken Och kvar stod en röd resväska var Hannas berättelse. I Löftet fick vi följa Göran och i den här boken sammanstrålar de båda.

De träffas och deras förälskelse är omedelbar och stark! Båda har bagage med sig in förhållandet som gör att relationen prövas redan tidigt och det är framförallt Görans alkoholproblem som är den stora boven i dramat. De håller ändå fast i varandra, gifter sig och bildar så småningom familj. Vi får följa paret i medgång och motgång. Ganska mycket motgång faktiskt. Kärlek räcker förvisso lång, men hur mycket kan den stå emot?

Jag gillar författarens raka och kärleksfulla skildring av Hanna och Görans relation. Speciellt uppskattar jag att Hanna får lov att vara en kvinna som känner lust - hon är inte bara mor och maka. Göran och hans handlingar gör mig stundom mycket arg, men det finns något försonande över honom som karaktär, som på intet sätt ursäktar hans handlingar, men som förklarar dem.

I vissa partier kan jag dock tycka att författaren kan gå väl mycket in på detaljer och det dyker plötsligt upp ett litet brandtal om hygien eller liknande som kan kännas lite felplacerat. Jag är heller inte jättenöjd med att berättelsen ibland läggs i "munnen" på barnen trots att blicken fortfarande känns som den vuxnes.

Trots dessa små invändningar tycker jag att denna bok är en utmärkt avslutning på den här läsvärda serien böcker.


Vi som älskade och hatade så
Författare: Mari Åberg
Förlag: Lava (2016)
ISBN: 9789187941795
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar