söndag 30 september 2012

Minnet av en smutsig ängel

Henning Mankells bok Minnet av en smutsig ängel var en av de böcker jag fick i Exess-format av förlaget. Det var ett tag sedan jag läste den. Sedan låpnade jag ut den och då glömde jag (som vanlig ordning när jag lånar ut en bok) att blogga den. Eftersom det var ett tag sedan (och jag är väldigt glömsk) lånar jag förlagstexten för att sammanfatta handlingen:

"En natt lämnar den unga svenskan Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenço Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och hon upprörs över hur de svarta behandlas av den koloniala vita minoriteten. Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försök till närhet. Mötet med Pedro Momenta, en entreprenör i de vita människornas rädsla, och en våldsam och brutal tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon egentligen ska leva. Steg för steg förändras hon och växer in i en ny och oväntad roll."

Det tog ett tag att komma in i boken. Hanna är en karaktär som inte är helt lätt att komma nära. Hon ägnar också stora delar av boken åt att prata med en apa ...
Men så småningom engageras jag och vill läsa mer. Jag imponeras av Hanna även om jag inte helt förstår henne. Jag blir till och med engagerad i apan ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar