lördag 5 januari 2013

Böcker om böcker: Decembersammanfattning

Utmaningen "böcker om böcker" tickar på och har fått in länkar till många bokiga böcker. Här är sammanfattningen för december. Tyvärr fungerar det inte alls att lägga upp bilder på Blogger idag, så inlägget blir endast med text den här gången.


Violens boksida läste allas vår Astrid Lindgren och essäsamlingen Det gränslösaste äventyret. Underrubriken är Om böcker, läsning och att skriva för barn och om det sistnämnda kan väl ingen tvivla på att Astrid Lingren har mycket intressant att berätta. Och enligt Violen så kan man dessutom Lindgrens härliga röst inom sig när man läser hennes ord.

Mimmimaries böcker läste Gurneseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer. En brevroman som berättar om en bokcirkel på Gurneseys under andra världskriget och den tyska ockupationen. Boken har väl nästan blivit en modern feel good-klassiker vid det här laget.

Bokföring enligt Monika satsade på bokig barnfantasy i Cornelia Funkes Bläckhjärta. En härlig hyllning till böcker för alla åldrar, men lite för lång och i en lite ostadig översättning blev omdömet.

Flickan och böckerna delar med sig av The Secret of Happy Ever After av Lucy Dillon. Några av er känner säkert igen författarnamnet i samband med mysiga böcker om hundar, men tydligen så skriver hon även mysiga böcker om bokälskare och en bokhandel också.

Bloggbohemen testar en finsk bokbok den här månaden. Människans lott av Kari Hotakainen handlar om en pensionerad garnhandlare vars livs historia får ge inspiration till en författare med skrivkramp. En helt OK bok blir omdömet men "kanske blir det trots allt lite för mycket allvar för att vara riktigt roligt och lite för roligt för att vara riktigt allvarligt".

Bokhyllan i pepparkakshuset läste också en brevroman. Den lilla boken Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road av Helen Haniff. "En charmig samling brev, av en person som verkligen tycks ha ett speciellt förhållande till sina böcker."

Jag själv läste också Haniffs varmhjärtade bok. Men jag hann dessutom med Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón. Mer spännande än någon deckare och i bokmiljö - svårslaget!

Gothiques bokblogg valde också en bok i bokhandelsmiljö, nämligen Drömbokhandeln av Laurence Cossé. En bokhandel som engagerar mer än människorna som driver den och en bok som erkänner litteraturens betydelse för människan. Vem vill inte läsa den boken?

Då är vi inne på ett nytt läsår och den fjärde månaden i utmaningen. På Världsbokdagen den 23 april är vi i mål.

Jag läste Kod 400 redan nu i början av januari, men tror att jag hinner med någon mer bok om böcker den här månaden. Vad läser ni?

2 kommentarer:

  1. Jag har precis börjat på Kritikern av Dean Koontz :)

    SvaraRadera
  2. Hej nu har jag läst en jättebra bok (januariboken) http://violensboksida.bloggplatsen.se/2013/01/21/9344396-lasandets-lust-och-magi-s/

    Jag känner dock en viss tvekan, den kan knappast kallas essä? Den innehåller utdrag om läsning ur olika böcker..........men den är så bra att jag måste ta med den här.....

    SvaraRadera