onsdag 2 december 2020

Lucka 2 i feelgood-julkalendern: Falska toner och söta vinbär


Rec.ex. från Historiska Media - tack!

Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Omslaget på den senaste boken i Ewa Klingbergs Huskvarna-svit har ett härligt och somrigt omslag, men Falska toner och söta vinbär passar bra att läsa nu också. Handlingen tar sin plats på Brunstorps gård utanför Huskvarna där Therese hyrt ett rum över sommaren för att i lugn och ro avsluta en bok om svensk historia. Hon har tyvärr tappat skrivflytet och är alltför lättdistraherad. Både de fina omgivningarna kring gården och en tystlåten biodlare lockar mer än att sitta vid skrivbordet. Parallellt berättas historien om Agnes som levde på samma plats för 150 år sedan. Hon försöker rädda sin fars vinbärsvins-tillverkning och tar plats hos en konkurrerande tillverkare för att ta reda på hemligheten bakom deras rikliga skördar och kanske också komma över receptet på deras vin.

Det är det här jag tycker bäst om med Ewa Klingbergs böcker, blandningen mellan en nutida berättelse och en historisk berättelse som på något sätt har beröringspunkter. Författaren gör det så bra och ofta är den dåtida berättelsen den som ger mig allra störst behållning. Hon berättar ofta om starka kvinnor som bryter mot sin tids förväntningar på kvinnans roll.

Läs med fördel hela serien. Det är löst sammanhållna böcker, och personer från en bok kan dyka upp en i annan på ett fiffigt sätt. 

Här här samtliga titlar i Huskvarna-sviten:
Manglade dukar och vikta servetter
Lånat silver och krossat glas
Vaxade juveler och brända hjärtan
Sprucket läder och svikna löften
Falska toner och söta vinbär

Fler som har bloggat om boken: Malins bokblogg, Och dagarna går, och Bokprataren.


Falska toner och söta vinbär
Författare: Ewa Klingberg
Förlag: Historiska Media (2020)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar