onsdag 16 december 2020

Lucka 16 i feelgood-julkalendern: Café Havsbris x 2

Idag blir det en dubbel lucka i kalendern med två böcker av Debbie Johnson. I somras läste jag den första boken i serie Café Havsbris som handlar om ett charmigt café i byn Budbury vid kusten i Dorset. I Kärlek på menyn får man lära känna den lite excentriska Cheri som driver ett café högt uppe på en klippa. I det engelska originalet heter caféet Comfort Food Café och det är ett väldigt mycket bättre och mer beskrivande namn än Café Havsbris. För caféet är byns centrala punkt och dit alla kan komma för en stunds prat, samvaro och sin favoritfika.

Hit kommer också Laura med sina två tonårsbarn. Laura är nybliven änka och är både i behov av ett arbete och ett miljöombyte. Människorna i den lilla byn och på caféet tar henne tills sig med öppna armar och långsamt, långsamt börjar också Laura komma ut sin bubbla av sorg. 

Den här boken är fullproppad av färgstarka personligheter, vackra miljöer och smarriga bakverk. Massor av mys alltså!

När det sedan vara dags att börja med julboksläsningen var Jul på menyn min första julroman. Återigen är caféet i centrum, men vi får följa en ny liten familj. Efter att hennes bästa vän Kate har gått bort i cancer får Zoe ansvaret för hennes 16-åriga dotter Martha. De båda vännerna har i princip uppfostrat henne tillsammans och det var Kates önskan att Martha skulle få bo hos Zoe. Det visar sig dock att Martha hanterar sorgen efter sin mamma på ett destruktivt sätt och Zoe bestämmer sig för att de ska flytta ifrån hemstaden och bort från det dåliga sällskap Martha har hamnat i. Den lilla byn Budbury  verkar vara precis vad de behöver.

Zoe får chansen att sörja sin vän och fundera ut nästa steg. Martha är till en början mer än lovligt sur och vrång, men inte ens Martha kan värja sig för omsorgerna de får av sina nya vänner på Café Havsbris. När Marthas frånvarande pappa dyker upp i byn och vill lära känna sig dotter skakas deras liv återigen om.

Bok två innehåller i stort sett samma ingredienser som den första, med nya personer i fokus, och det fungerar faktiskt precis lika bra. Extra mysigt blir det förstås att den utspelas kring jul.

Andra som bloggat om Kärlek på menyn: Bokstunder och Mias bokhörna
Andra som bloggar om Jul på menyn: Boktokig och Och dagarna går

Kärlek på menyn och Jul på menyn
Författare: Debbie Johnson
Förlag: Printz Publishing 2019 och 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar