lördag 19 december 2020

Lucka 19 i feelgood-julkalendern: Jul i strandhuset

Det är bara några dagar innan jul och Lizzy är trött på att vara den enda som engagerar sig familjens förberedelser för julen. Både hennes man och tonårsbarn tar henne för given och hon bestämmer sig för att "rymma" från familjen. Kanske kommer de då att upptäcka allt hon gör för familjen och sakna henne.

Hon lånar ett strandhus av en väninna och åker dit utan att berätta för sin familj var hon tar vägen. Väl framme visar det sig att huset inte är tomt. Där har tonårskillen Harley också tagit sin tillflykt för att hålla sig ur vägen för sin mammas nya pojkvän. Han och Harley kommer inte alls överens och Harley vill inte riskera att förstöra julen för sin lillebror. Att de båda är där är inte så konstigt, eftersom Harley arbetar extra med att sköta om sommarhusen på stranden när deras ägare inte är där och Lizzys väninna generöst sagt åt också honom att det var OK att låna det om det behövdes.

Hemma hos Lizzy har hennes man och barn börjat bli riktigt oroliga. Var har Lizzy tagit vägen och menar hon verkligen allvar med att inte komma hem till jul. Mobiltelefonen har hon lämnat hemma och ledtrådarna är få. Lizzys barn lägger ut en efterlysning i sociala medier för att försöka hitta sin mamma och övertala henne om att komma hem igen.

Det här är riktigt mysig läsning. Lizzys familj skakas om och börjar inse hur viktigt familjen är och hennes man inser att han måste prioritera annorlunda om han ska få behålla sin fru. Mellan Lizzy och Harley växer en vänskap fram och de hjälps åt att få Harleys mamma att inse att det förhållande hon är i är destruktivt. De blir också vänner med en ensamstående far och hans lilla dotter som återhämtar sig från en stor sorg. Det är en ganska vemodig bok, men den innehåller också mycket värme och en hel del julmys. Perfekt läsning vid den här tiden på året.

Andra som bloggat om boken: Boktokig och Karin boktok


Jul i strandhuset
Författare: Veronica Henry
Förlag: Printz Publishing (2020)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar