söndag 7 juli 2024

Temasommar: Jag vill riva upp himmel och jord

Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk är en roman om Elise Ottesen Jensen, även kallad Ottar.

Elise föds i slutet av 1800-talet som ett av 18 barn i en norsk prostfamilj. Hon upprörs av sin mammas situation, med en kropp som är söndersliten av de många graviditeterna och födslarna. Hon blir också djupt berörd av hur hennes syster blir förskjutet ur familjen när hon blir gravid utanför äktenskap. Elise gör det till sin mission att förbättra situationen för kvinnorna.

Hon är övertygad om att information om familjeplanering och preventivmedel är rätt väg att gå och hon skyr inte för att såväl skriva och debattera, som att utbilda så många hon kan. Inte sällan balanserar hon på eller passerar gränsen till det som är olagligt. Mest känd i Sverige är Elise Ottesen Jensen som grundare av RFSU.

Romanen handlar inte bara om hennes arbete, utan skildrar också kvinnan Elise och hennes personliga vedermödor. Det levandegör porträttet av henne på ett fint sätt. Jag uppskattar mycket att läsa den här typen av böcker, en trovärdig och engagerande berättelse om en av alla de kvinnor som gått före och kämpat för kvinnors rätt. Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar