fredag 5 juli 2024

Temasommar: Med bergens andetag

I romanen Med bergens andetag av Therese Widenfjord återvänder fotografen Nick Turner till sina hemtrakter i Appalacherna. Hans far är svårt sjuk och Nick inser att det kanske snart är försent att försonas med sin familj, men han vet inte om de kommer att kunna förlåta honom. Genom Nicks kamera får vi inblick i hur mycket livet skiljer sig från de fattiga bergstrakter där han växte upp och hans nuvarande liv i New York.

Parallellt berättas också historien om Ellie, en äldre kvinna med en lärare intellektuell funktionsnedsättning som måste flytta från det hem där hon känner sig trygg till en opersonlig vårdinrättning. Hon finner sig inte i det, utan rymmer och ger sig ut på en vandring för att hitta en plats att göra till sitt hem. På vägen träffar Ellie en hund som blir hennes sällskap och vän.

Naturligtvis korsas Nicks och Ellies vägar och mötet förändrar mycket för dem båda.

Författaren berättar skickligt Nick och Ellies historier ur deras respektive perspektiv och använder helt olika språk för dem. Det gör att läsaren kommer riktigt nära dem och de känns som mycket trovärdiga karaktärer. Jag uppskattar också mycket kontrasterna mellan de vackra naturbeskrivningarna och beskrivningarna av vilken oerhörd fattigdom som finns i dessa trakter och hur utsatta samhällets svaga är.

Det här är en väldigt fin roman som jag rekommenderar varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar