lördag 6 juli 2024

Temasommar: Stoner

Boken om William Stoner av John Williams kom ut redan 1965, men fick en nytändning när den återutgavs 2003. Huvudpersonen föds i slutet av 1800-talet och hans öde är förutbestämt. Han ska ta över gården efter sin far och fortsätta traditionen att bruka den torra jorden i den amerikanska mellanvästern. Det visar sig att William har läshuvud och han får möjlighet att studera till agronom på universitetet. När han av en händelse hamnar på ett seminarium om litteratur upptäcker han vad han verkligen brinner för.

Mot sina föräldrars vilja byter han bana, tar examen i engelsk litteratur och börjar undervisa samtidigt som han skriver på en avhandling. Han gifter sig, men äktenskapet blir mycket olyckligt och han flyr in i sitt arbete. Sent i livet möter han kärlek och får uppleva det stora i mötet mellan två likasinnade människor.

Stoner är en lågmäld roman. Den tar inte ut svängarna och det händer egentligen inte så mycket. Det är berättelsen om en man och hans liv, och ibland är det fullt tillräckligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar